58_hlstw1flyer

Acht schrijvers schreven een verhaal met als onderwerp ‘het lelijkste schilderij ter wereld’. Op basis van de verhalen maakten acht schilders een schilderij. Is het mogelijk voor een goede schilder om een lelijk schilderij te maken? Is het de schilders gelukt om het lelijkste schilderij ter wereld te maken? Woord wordt beeld. Ware lelijkheid bijt. Met deze expositie doet kunstenaarsinitiatief Horizonverticaal een stevige duit in het zakje rondom de discussie of lelijkheid ook mooi kan zijn.

Schrijvers
AHJ Dautzenberg, Jan van Mersbergen, Michiel Eijsbouts, Lucas Hirsch, Nyk de Vries, Thomas van Aalten, Özcan Akyol en Joubert Pignon.

Schilders
Aquil Copier, Sander van Deurzen, Pascal van der Graaf, Joncquil, Giel Louws, Mari Stoel, V&B (Alex Jacobs & Ellemieke Schoenmaker) en Bas Zoontjens.


Aanvullende activiteiten:

Begin december is er discussieavond rond lelijkheid in de kunst. Tijdens deze avond wordt onderzocht waar schoonheid eindigt en afstotelijkheid begint.

Eind november is er een filmavond waarbij de film ‘Howl’ wordt vertoond, in combinatie met een introductie over The Beat Generation en het live voordragen van de Nederlandse vertaling van het gedicht Howl van Allen Ginsberg.

>>> Houd horizonverticaal.nl in de gaten voor details<<<

Het lelijkste schilderij ter wereld
(uit ‘Er gebeurde o.a. niets’ van Joubert Pignon)

Omdat ik twee dagen niets gegeten heb, ga ik naar de verjaardag. Een dvd uit mijn kast mee, ingepakt in een reclamefolder. Gefeliciteerd. Ik laat nootjes in mijn zakken zakken voor later. Kauwend loop ik door de huiskamer. Ik bekijk de spullen van de mensen. Over hun bank ligt een rode plaid, op de vensterbank ligt een kat van zeker zeven kilo.

Boven de bank hangt het lelijkste schilderij ter wereld. Ik stoot een jongen aan en zeg hem dat daar, op twee meter afstand, het lelijkste schilderij ter wereld hangt. We kunnen het bijna aanraken. Nu ziet hij het ook. Het gerucht verspreidt zich over het feest. Het lelijkste schilderij ter wereld! Het lelijkste schilderij ter wereld!

De mensen zijn niet blij, de vrouw zegt dat een vriendin van haar het schilderij gemaakt heeft, dat ze er erg haar best op heeft gedaan, dat het mooi bij de bank past. Twee jongens halen het lelijkste schilderij ter wereld van de muur en houden het joelend boven hun hoofd. We gaan met z’n allen met het lelijkste schilderij ter wereld op de foto. We dansen met het schilderij in onze armen en zingen liedjes voor het lelijkste schilderij ter wereld. Ik zeg dat het lelijkste schilderij ter wereld vroeger werd gebruikt om krijgsgevangenen te martelen. De vrouw zegt dat we het schilderij terug moeten hangen. De man staat aan haar zijde. Ze zeggen dat het feest voorbij is, dat we moeten gaan. Het lelijkste schilderij ter wereld wordt weer boven de bank gehangen. We gaan naar huis. Als ik omkijk naar het lelijkste schilderij ter wereld, zie ik dat het schilderij ondersteboven is teruggehangen.