All or Nothing

20/8 – 11/9

Dubbelexpositie!
Cees Krijnen & Tammo Schuringa & Mystery Guest.
Gastcurator: Aart van der Kuijl

opening 1 Horizonverticaal: zaterdag 20/8 van 19:00-22:00
opening 2 Galerie 1.2/ (let op, afwijkende openingsdag!) Zondag 28/8 van 19:00 – 22:00

afsluiting Stad als Podium bij Horizonverticaal: zaterdag 10/9, met speciaal muzikaal programma en extra lange openingstijd.
zondag 11/9: inleiding op de expositie/Meet & Greet kunstenaars 16:00-16:30
Meer info: links onder tap -update- Stad Als Podium.

Extra Program Filmprogramma rond thema Vader (Samenstelling: Coen Vermaas.): donderdag 1/9 en 15/9
Inloop: 20:00 – aanvang 20:30

De titel van het tentoonstellingsproject All or Nothing en ondertitel Pater Noster, lichten al een tip van de sluier op. Kunstenaars Cees Krijnen en Tammo Schuringa wijden hun dubbelexpositie in Horizonverticaal en Galerie Studio 1.2 aan de aan- maar vooral afwezigheid van hun beider vader. Het is duidelijk naar welke kant de All or Nothing-weegschaal doorslaat.

Pater Noster, de ondertitel refereert aan het belangrijkste gebed uit het Katholieke geloof, het Onze Vader, maar een paternoster* is tevens de eerste gebouwenlift, zoals die nog in het Scheepvaarthuis in Amsterdam en de Bijenkorf in Den Haag te vinden is. De lift blijft eenmaal in werking gezet als een gebed zonder end doorgaan en altijd rechtop.

Daar waar moeder Greta Blok van Krijnen zijn muze is, is zijn vader – hij zegt zelf hem nauwelijks te kennen – door zijn afwezigheid de Grote Aanwezige of zeg anti-muze. Toch blijken de ansichtkaarten van zijn vader bij herlezing ook tot een herijking van zijn ideeën over zijn verwekker te bewerkstelligen.
Tammo Schuringa’s relatie met zijn vader is eveneens problematisch. Pogingen weer contact te maken met zijn vader lange tijd na de scheiding liepen op niets uit.
In beider verleden van de kunstenaars speelt varen als gegeven een passieve, maar belangrijke, zij het nogal verschillende rol. De vader van Krijnen was kapitein op de grote vaart en de ouders van Schuringa leerden elkaar kennen tijdens een zeilreisje op een botter. Het moge duidelijk zijn wie de aangekondigde Mystery Guest is…

Aftastend naar wat hen bindt hebben de kunstenaars elkaar in dit universele thema gevonden én in de tekenkunst. Voor Schuringa is deze discipline zijn natuurlijke habitat. Voor Krijnen een spoor dat hij na zijn academietijd snel uitwiste, maar waar hij zich nu met hernieuwde energie performance-achtig in vast bijt. De tentoonstellingen hebben een procesachtig karakter en zullen dus nog van gezicht veranderen in de loop van de expositie-periode.

In Horizonverticaal is een tentoonstelling van recente tekeningen, foto’s, readymades en ouder, relevant werk van Cees Krijnen en Tammo Schuringa te zien. Verder wordt de documentaire video van de VPRO over Cees en zijn ouders getoond (Extra Program + Galerie 1.2). Galerie Studio 1.2 is tijdelijk ingericht als tekenatelier. De kunstenaars organiseren hier een masterclass tekenen. De masterclass is op basis van inschrijving toegankelijk voor iedere geïnteresseerde tekenaar die reageert op de advertentie in het Haarlems Dagblad.

*Een paternoster of paternosterlift is een liftsysteem van hokken zonder deuren, die zonder onderbreking langs een keten in twee liftschachten omhoog en omlaag worden gehesen. Op elk gewenst moment kan men in- of uitstappen, al vergt dat wel enige vaardigheid. De paternoster is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of een andere lichamelijke beperking hebben. Om die reden raakt dit soort liften in snel tempo uit de gunst. Nieuwe worden niet meer gebouwd, oude worden geleidelijk uit gebruik genomen. Soms wordt onterecht gedacht dat passagiers bij de bovenste verdieping moeten uitstappen, omdat de kooi daarna over de kop gaat. Dat is niet juist: de liftkooi blijft altijd rechtop. De naam van de lift is ontleend aan het kralensnoer, de traditionele rooms-katholieke rozenkrans, die aangeeft wanneer een paternoster (gebed) gebeden moet worden.

In Nederland zijn op dit moment nog zes paternosterliften te vinden, waarvan er twee nog in gebruik:
1. In het Ziggogebouw in Den Haag – wordt nog dagelijks gebruikt.
2. Bij Tata Steel Europe in IJmuiden – wordt nog dagelijks gebruikt.
3. In het HaKa-gebouw (het oude hoofdkantoor van de Coöperatieve Groothandelsvereniging de Handelskamer) aan de Vierhavensstraat in Rotterdam.
4. In het voormalige belastingkantoor aan de Puntegaalstraat in Rotterdam, werkend maar niet in gebruik.
5. In het voormalige postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam, niet meer in gebruik.
6. In het Scheepvaarthuis (tegenwoordig: Grand Hotel Amrâth) in Amsterdam, werkend maar niet in gebruik.
Bron: Wikipedia

Tekst: Aart van der Kuijl