27_dm05 27_dm06 27_dm07 27_dm08 27_dm09 27_dm10 27_dm11

DAFNA MAIMON
In samenwerking met Filmhuis Den Haag.

Op het eerste gezicht is THE UNBEARABLE PRESENCE OF ROOTS een klassieke videoinstallatie. Op grote schermen spelen zich scènes af die direct afkomstig lijken te zijn uit de hoogtijdagen van het melodrama: sterfscènes waarin stemmig verlicht de laatste liefdesverklaringen of bekentenissen afgelegd worden. Gaandeweg treedt een storend element de installatie binnen en vallen de acteurs uit hun rol. Ze worden overvallen door existentiële twijfel en doorbreken met hun gedrag de codes van de film. De ‘realiteit’ maakt plaats voor een anarchistische situatie waarin de toeschouwer niet meer kan vertrouwen op de geaccepteerde regels van de filmtaal. Wat eerst waarachtig, ontroerend en meeslepend was, lijkt nu manipulatief, misplaatst en dubbelhartig.

THE UNBEARABLE PRESENCE OF ROOTS van Dafna Maimon is één van de winnende projectvoorstellen van BNG WORKSPACE 2010 en is was te zien in het Filmhuis Den Haag van 25 november tot en met 22 december 2010.

BNG Workspace is de jaarlijkse projectprijsvraag voor talentvolle (media)kunstenaars van het Filmhuis, Den Haag. De BNG Workspace projectprijzen worden toegekend aan kunstenaars die volgens een deskundige jury de beste projectvoorstellen voor een nieuwe installatie in het Filmhuis ingediend hebben. Zij krijgen elk een bedrag van €9.000 en zes weken de tijd om hun voorstel uit te voeren en tentoon te stellen. Daarna gaat het project op tournee langs een aantal andere tentoonstellingsruimtes in Nederland. BNG WORKSPACE wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds BNG en Fonds 1818.

Bij Horizonverticaal eindigde haar tournee, dus hopelijk pakte je hem nog even mee!

Dafna Maimon: The Unbearable Presence of Roots from Workspace onVimeo.

Curator: Tom Abbink ism Manon Bovenkerk (Filmhuis Den Haag)